Antwerpen Open verzorgde de externe communicatie voor 'PANAMARENKO alles leren, alles kunnen, alles doen', een tentoonstellingsproject rond Panamarenko dat liep op diverse plekken in de stad.
Het cultureel-artisteieke doel van dit totaalproject was om Panamarenko als kunstenaar te belichten: hiertoe werden zijn tekeningen los/vast van zijn driedimensioneel werk als artistiek geheel gepresenteerd. Er was een kruisbestuiving op drie niveaus: tussen een kunsthistorisch museum en een hedendaags kunstenaar, in grootstedelijk verband tussen Zuid, Centrum en Noord, tussen musea, open plek in de stad en atelier in de wijk.
Het project wilde ook de band tussen Panamarenko en de stad Antwerpen benadrukken. Dit kwam het mooist tot uiting in de schenking van zijn Pepto Bismo aan de stad. Maar ook het tonen van zijn werk in het huis van dé kunstenaar die Antwerpenaren nog recent uitriepen tot dé figuur van onze tijd, stimuleerde een herkenning en erkenning. Het project bestond uit verschillende onderdelen:
Rubenshuis – Tekenen en Rekenen:
25 mei – 17 augustus 2003
Een tentoonstelling met een indrukwekkend overzicht van Panamarenko’s tekeningen, studies en ontwerpschetsen vanaf de jaren ’60 tot vandaag. Een dergelijke tentoonstelling in het intieme interieur van kamers en kabinetten in het Rubenshuis was om velerlei redenen een uniek project. Panamarenko is immers de eerste hedendaagse kunstenaar die werd uitgenodigd om zijn werk te tonen in dit wereldvermaarde kunsthuis. Het was ook de allereerste retrospectieve van Panamarenko’s tekeningen als artistiek geheel op zich, los van het driedimensionale eindresultaat waartoe ze geleid hebben.
Het boek Tekeningen en Berekeningen dat ter gelegenheid van deze tentoonstelling werd uitgegeven, bevat een selectie van ruim 200 studies die de boeiende artistiek-wetenschappelijke wereld van Panamarenko tonen.
MuHKA – Multiples 1965-2003:
21 juni – 31 augustus 2003
Het MuHKA toonde drie Multiples en focuste op de vraag van nietunieke werken: edities. Bij sommige kunstenaars, zoals Panamarenko, zijn die haast een oeuvre op zich en zijn ze gelijkwaardig aan ‘unieke’ werken. MuHKA presenteerde de volledige edities van Panamarenko in een internationaal kader, ten eerste door zijn eigen collectie, ten tweede door twee andere overzichten van kunstenaars die net zo goed referenties zijn: de Fransman Robert Filliou en de Duitser Martin Kippenberger.
Sint-Jansplein – Inhuldiging van het beeld Pepto Bismo 2003:
22 mei 2003
Op donderdag 22 mei werd op het Antwerpse Sint-Jansplein een bronzen sculptuur van één van Panamarenko’s vliegeniers ingehuldigd als publiek monument. Het gaat om het beeld Pepto Bismo, dat een levensgrote piloot in vliegeniersuitrusting voorstelt, met op de rug een propellerconstructie. De bronzen versie van dit beeld – de eerste versie van zes – werd door Panamarenko geschonken aan de stad Antwerpen, die besloot het beeld een publieke plaats te geven op het Sint-Jansplein, centraal gelegen in de Antwerpse wijk waar Panamarenko een groot deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt.
Antwerpse Luchtschipbouw – Bing II:
25 mei – 17 augustus 2003
Op de locatie Antwerpse Luchtschipbouw in Borgerhout, de artistieke thuishaven van Panamarenko, werd een overzicht getoond van bestaand maar vooral nieuw werk van de kunstenaar. Het gaat onder meer om een nieuwe vliegende schotel, vergezeld van enkele maquettes en prototypes, aangevuld met ander nieuw werk zoals de vliegenier Quatendrum, de spin Aragna en enkele ontwerptekeningen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling werd ook de nieuwe portfolio Milkyway’s & Happenings voorgesteld, een map met 7 collages op groot formaat, uitgegeven op 75 exemplaren door Ronny Van de Velde en uitgeverij Ludion.
In totaal bezochten 53.649 bezoekers de expo in het Rubenshuis. Hiervan kochten er 1.063 een combiticket (Rubenshuis en MuHKA) in het Rubenshuis, terwijl er 815 een combiticket aankochten in het MuHKA, 17.681 bezoekers kochten een ticket aan volle prijs, 15.410 genoten van een korting en 20.558 bezoekers konden gratis genieten van het PANAMARENKO project.
